bezoek ad limina


bezoek ad limina 1.0

(religie, mystiek en mythologie)

bezoek aan Rome dat eens in de vijf jaren door de bisschoppen afgelegd moet worden om aan de paus verslag te doen van hetgeen zich in hun bisdom en in de kerkprovincie heeft afgespeeld (en om de graven van de apostelen Paulus en Petrus te bezoeken); ook: verplichting om eens in de vijf jaar de paus te bezoeken om verslag uit te brengen van wat zich in de kerkprovincie heeft afgespeeld

Algemene voorbeelden


Can. 395 - § 1: Een diocesane Bisschop is, ook als hij een coadjutor of hulpbisschop heeft, gehouden aan de wet van persoonlijke residentie in zijn bisdom. § 2: Behalve om reden van een bezoek Ad Limina, of van Concilies, de bisschoppensynode, de bisschoppenconferentie, waarbij hij tegenwoordig moet zijn, of van een andere hem wettig opgelegde taak, kan hij om een billijke reden afwezig zijn, weliswaar niet langer dan een maand, hetzij aaneensluitend hetzij onderbroken, mits gewaarborgd is dat het bisdom door zijn afwezigheid geen enkel nadeel ondervindt. § 3: Met Kerstmis, in de Goede Week en op Pasen, Pinksteren en Sacramentsdag, mag hij niet afwezig zijn uit het bisdom, tenzij om een ernstige en dringende reden.

http://www.kerkrecht.nl/main.asp?pagetype=onderdeel&item=105&subitem=2957&page=,

Ik ben blij om u allen te ontvangen bij gelegenheid van uw bezoek "Ad limina" naar de graven van de Apostelen Petrus en Paulus. In het bijzonder groet ik de vele jongeren onder u, die voor het eerst deelnemen aan deze ontmoeting en ik dank Kardinaal Godfried Danneels, voorzitter van uw Bisschoppenconferentie, voor de vriendelijke woorden tot mij gericht.

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=212,

Bij uw vorige bezoek 'ad-limina', in januari 1983, hebben wij ons levendig de ervaring herinnerd van de Particuliere Synode van de Nederlandse bisschoppen, welke in 1980 hier in Rome heeft plaatsgevonden.

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=192,

Bij gelegenheid van uw bezoek Ad Limina van 1983 en van 1988, heb ik de communio in herinnering geroepen, hetgeen het thema was van de Bijzondere Synode van de Bisschoppen van Nederland (1980), gehouden te Rome in 1980. Opnieuw richt ik mij tot u met een dringende oproep, dat u eendrachtig samenwerkt, vooral daar waar het de belangrijke aspecten van het leven van de kerkelijke gemeenschap betreft en van diens plaats in de samenleving.

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=999,